Με αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η 8η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

Στην παιδική γωνιά, η κα Λίτσα Κοκολάκη από το Κτήμα Κοκολάκη, μίλησε στους μικρούς επισκέπτες για το αυγό και τη διαδικασία παραγωγής του, ενώ, η διατροφολόγος, κα Στέλλα Κοϊνάκη, έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή κατανάλωση του αυγού και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, τόσο των παιδιών, όσο και των γονιών τους. Στη συνέχεια, τα παιδιά χρησιμοποίησαν το αυγό ως πρώτη ύλη, προκειμένου να δημιουργήσουν όμορφες χειροτεχνίες και ψηφιδωτά.

Η κεντρική σκηνή γέμισε με αρώματα, χρώματα και μνήμες από τη Σμύρνη καθώς, η γνωστή μαγείρισσα και συγγραφέας, Οζλέμ Πελαγία Τσέγκα, παρουσίασε μια παραδοσιακή συνταγή με καταγωγή από τη Σμύρνη και την Κρήτη. Πρόκειται για την παρασκευή κρέατος με ιδιαίτερη κοπή, γεμισμένο με ρύζι, μπαχαρικά και σταφίδες, μέσα από την οποία, η Οζλέμ ξεδίπλωσε τη δική της εμπειρία και νοσταλγία για την κουζίνα της γιαγιάς και της μητέρας της. Όπως λέει η ίδια, «Είναι μια συνταγή που άλλαξε πατρίδα και επιστρέφει πάλι.»

Παράλληλα, τα μέλη της Ομάδας Recevin, Στέλιος Κλάδος (οινολόγος-οινοποιός), Εύη Δενδράκη (οινοχόος) και Δημήτρης Ζαχαριάς (οινοχόος), παρουσίασαν στους επισκέπτες κρητικά αποστάγματα, δίνοντας πληροφορίες για τη διαδικασία απόσταξης και καλώντας τους να δοκιμάσουν ρακή, παλαιωμένη και μη, και οπούντια, ένα κρητικό απόσταγμα, το οποίο προέρχεται από το φραγκόσυκο. Τα αποστάγματα ήταν ευγενική χορηγία του Οινοποιείου Ζουμπεράκη και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μινωική Γη.

Αμέσως μετά, το συγκρότημα του Μανώλη Σκουτέλη συνόδευσε τον μουσικοχορευτικό Σύλλογο Αρσάνι σε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, μια και η κρητική παράδοση, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Γιορτής Κρητικής Διατροφής.

Η βραδιά έκλεισε με τον δεξιοτέχνη σολίστα Κυριάκο Γκουβέντα και τους μουσικούς του, σε ένα μουσικό οδοιπορικό από την Κωνσταντινούπολη ως το Παρίσι. Ακολουθώντας το δρομολόγιο του θρυλικού Όριεντ Εξπρές, με πολίτικα χασάπικα και αμανέδες, με βιεννέζικα βαλς, με τάνγκο, σουίνγκ και πόλκες, με ουγγαρέζικα τσάρντας και τραγούδια της Εντίθ Πιαφ, ο ανεκτίμητος ήχος του βιολιού μάγεψε τους επισκέπτες, παρασύροντάς τους σε μια άλλη εποχή, γεμάτη γοητεία και ρομαντισμό.

Σύμφωνα με την κα Πέπη Μπιρλιράκη, Πρόεδρο Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. και Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ρεθύμνης, «Και τις τρεις αυτές πρώτες ημέρες της φετινής μας Γιορτής, η προσέλευση, το βλέμμα και τα θετικά σχόλια των επισκεπτών, ήταν για μας η επιβεβαίωση ότι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα προσέφερε στο κοινό υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία με σπουδαίους ερμηνευτές και μουσικούς, πάντα με σεβασμό στις διαφορετικές προτιμήσεις. Αυτός ακριβώς, είναι και ο στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., η οποία φροντίζει για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του σημαντικού και πολυδιάστατου αυτού πολιτιστικού θεσμού.»