Έκτη ημέρα για την 8η Γιορτή Κρητικής Διατροφής και ο Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, εξακολουθεί να συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι επέλεξαν και το Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, να απολαύσουν ένα καλοκαιρινό βράδυ γεμάτο γεύσεις, αρώματα, χορό και μουσική.

Οι μικροί επισκέπτες, παρέα με την αρτοποιό, Αμαλία Χαροκόπου Τουτουντζιδάκη, και, πάντα, με την επιμέλεια της Ρένας Λαδιά (Αερόστατο), έμαθαν για τη διατροφική αξία του ψωμιού, για την απαραίτητη θέση που πρέπει να έχει στη διατροφή μας, ενώ ζύμωσαν και τις δικές τους δημιουργίες.

Στην Κεντρική Σκηνή, τα σπιτικά ζυμαρικά Μαγγίρι, τα κρητικά καπνιστά Τσι…καμινάδας γεύσεις και τα φρέσκα μανιτάρια Culta Terra, συνδυάστηκαν από την Ασπασία Γιακουμάκη (Μαγγίρι) και τον Φίλιππο Μαρκάκη (Culta Terra), δημιουργώντας γεύσεις του σήμερα με άρωμα παράδοσης. Το κοινό δοκίμασε κριθαράκι με μανιτάρια και μαγγίρι με απάκι και ξηρό ανθότυρο, απολαμβάνοντας μαζί και ποιοτικό εμφιαλωμένο κρητικό κρασί.

Σύμφωνα με την κα Κατερίνα Ξεκάλου, υπεύθυνη για τις παράλληλες οινογαστρονομικές δράσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα Σάββατο, «Φέτος, οι γεύσεις και οι μαγειρικές της Γιορτής μάς ταξίδεψαν στον χρόνο: Σμύρνη, Μινωικά χρόνια, σύγχρονη Κρήτη, συνταγές και πρώτες ύλες που άντεξαν στους αιώνες, ιδιαίτερες μαγειρικές τεχνικές, αρώματα γεμάτα μνήμες και συγκίνηση, γεύσεις που ένωσαν ανθρώπους και πολιτισμούς. Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, στο σήμερα, στο εδώ και στο τώρα, ας θυμόμαστε ότι τα προϊόντα μας αξίζουν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο, πιο πέρα από ονόματα και ετικέτες, πιο μακριά από μεμονωμένες πρωτοβουλίες. Η ενιαία προβολή, η συντονισμένη προσπάθεια και ο κοινός στόχος είναι η μόνη διαδρομή που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να διατηρήσουμε ζωντανό τον υλικό πολιτισμό και την ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση της Κρήτης.»

Στη συνέχεια, ο παραδοσιακός Σύλλογος Ερωφίλη, με τη συνοδεία του Γιάννη Δινιακού και του συγκροτήματός του, χόρεψε σε κρητικούς ρυθμούς, ενθουσιάζοντας τους επισκέπτες.

Τη σκυτάλη για την Κεντρική Σκηνή πήρε ο Κώστας Μαρτάκης, κλείνοντας το καλοκαιρινό σαββατόβραδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, σε μεγάλα κέφια, με άψογη σκηνική παρουσία και ατέλειωτο παιχνίδι με το κοινό, ανέβασε τη διάθεση στα ύψη, τόσο με τραγούδια από το προσωπικό του ρεπερτόριο, όσο και με διασκευές γνωστών ερμηνευτών.

Σε μια όμορφη παρέα στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, βρέθηκε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής και έχω, πραγματικά, εντυπωσιαστεί. Θεωρώ ότι είναι μια σπουδαία κίνηση από τους τρεις συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, να εκτίθενται όλα αυτά τα κρητικά προϊόντα, προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να τα γνωρίσει. Τα προϊόντα της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, θα πρέπει να είναι προϊόντα με brand name, καθώς είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής προσπάθειας των παραγωγών μας και χαρακτηρίζονται από άριστη ποιότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εύχομαι ο θεσμός της Γιορτής Κρητικής Διατροφής να συνεχίσει να επεκτείνεται και να δώσει τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους παραγωγούς, να επικοινωνήσουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές και στην ευρύτερη Αγορά.»