Αρχή του Ιουλίου και δυναμικό ξεκίνημα για την 7η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, μια γιορτή με πολιτιστικό αποτύπωμα και ψυχαγωγικές εκφάνσεις, η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ποιότητα ανθρώπων και προϊόντων.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δική τους χρωματιστή γωνιά στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης, όπου, την Κυριακή 1 Ιουλίου, «σταφυλοπαρέισαν» με τη Σοφία Τρούλη και έμαθαν για το σταφύλι, λύνοντας αινίγματα, παρατηρώντας έργα τέχνης, δοκιμάζοντας πετιμέζι, χορεύοντας και ζωγραφίζοντας, ενώ τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, ταξίδεψαν στην Αρχαία Ελλάδα και τη Μινωική Κρήτη, μαθαίνοντας την ιστορία των αγγείων, τα είδη και τη χρήση τους, καθώς και τη διαδικασία της δημιουργίας τους.

Οι φετινές παράλληλες εκδηλώσεις, δεν θα μπορούσαν να μην έχουν ως πρωταγωνιστή το κρασί, μια και το Ρέθυμνο έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018 από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οινοπαραγωγών Πόλεων RECEVIN. Έτσι, λοιπόν, και τις δύο ημέρες, εκπρόσωποι του Δικτύου RECEVIN, βρέθηκαν στον Δημοτικό Κήπο, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν γεύσεις και αρώματα από τις χώρες τους. Την Κυριακή 1 Ιουλίου, ο José Rupio (οινολόγος) και η Sandra Gonçalves (σομελιέ-παραγωγός κρασιού) από την Πορτογαλία, σέρβιραν εξαιρετικές ετικέτες πορτογαλικών κρασιών, συνομίλησαν με το κοινό και αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες. Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, ο Enzo Giorgi (σομελιέ) και η Maura Tonelli (σεφ) από την Ιταλία, έκαναν ένα συναισθηματικό ταξίδι στην ιστορία, τη γαστρονομία και την τεχνογνωσία του κρασιού ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, αποδεικνύοντας ότι το κρασί πάντα θα ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς και παρουσίασαν μια εξαιρετική αρχαιοελληνική συνταγή με ζυμαρικά ψημένα σε τερακότα, την οποία και δοκίμασαν οι επισκέπτες.

Η κρητική παράδοση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, και, την Κυριακή 1 Ιουλίου, ο σύλλογος Ερωφίλη χόρεψε με τη συνοδεία όμορφης μουσικής από τον Γιάννη Δινιακό και το συγκρότημά του, ενώ τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, οι μικροί χορευτές του συλλόγου Ντελίνα, απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα, παρέα με τον Δημήτρη Σγουρό και τους μουσικούς του.

Το ψυχαγωγικό κομμάτι της Γιορτής ξεκίνησε την Κυριακή 1 Ιουλίου με τους Vamos Ensemble, οι οποίοι γέμισαν την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Κήπου και με τη μαγική φωνή της Ιωάννας Φόρτη σε ένα ευρύ ρεπερτόριο για όλες τις προτιμήσεις. Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, οι εξαιρετικοί Δημήτρης Σγουρός, Γιάννης Παπατζανής, Δημήτρης Σιδερής και Μανώλης Πάγκαλος, έκαναν το κοινό να ακολουθήσει και να απολαύσει τα δικά τους κρητικά μελωδικά μονοπάτια.

Σε όλη τη διάρκεια της Γιορτής, οι παραγωγοί, με τα πιστοποιημένα κρητικά προϊόντα και τους μικρούς θησαυρούς του ο καθένας, βρίσκονταν στα περίπτερά τους, και εξυπηρετούσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πλήθος των επισκεπτών, προσφέροντάς τους δοκιμές και πληροφορίες.