Η μεγάλη γιορτή της Κρητικής γαστρονομίας, του πολιτισμού και της παράδοσης η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2017», διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης από την Κυριακή 1 Ιουλίου έως και Παρασκευή 7 Ιουλίου.

Εκλεκτά προϊόντα της Κρητικής γης, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες, πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις, θα παρουσιαστούν στις δροσερές αλέες του Δημοτικού Κήπου. Μουσική, χοροί, δρώμενα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα ολοκληρώνουν κάθε βράδυ μια ξεχωριστή εμπειρία.

Η 6η Γιορτή Κρητικής Διατροφής διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης. Όπως αναφέρουν οι Φορείς σε κοινή δήλωση τους: «Οι γνήσιοι πρεσβευτές της Κρήτης, τα προϊόντα της γης, του πολιτισμού και της παράδοσης της, τιμώνται όπως κάθε χρόνο. Στη μεγάλη αυτή γιορτή, αναδεικνύεται ο πλούτος του νησιού μας, όλα εκείνα που το κάνουν ξεχωριστό, μοναδικό στον κόσμο. Όλα εκείνα, που για εκατομμύρια ταξιδιώτες από τα τέσσερα σημεία της Γης, αποτελούν το λόγο επίσκεψης τους εδώ και δεκαετίες». Οι διοργανωτές κάλεσαν όλο τον κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες, να επισκεφτούν τη Γιορτή και να γίνουν πρεσβευτές της Κρήτης.

Πολυάριθμοι τοπικοί φορείς συμμετέχουν εθελοντικά για να βοηθήσουν στην καλύτερη και ασφαλέστερη δυνατή διοργάνωση όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τα Σώματα Ασφαλείας της πόλης μας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μεγάλοι χορηγοί της Γιορτής είναι φέτος η GRECOTEL και το ΚΤΕΛ δυτικής Κρήτης.

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής γίνεται φέτος ακόμα πιο προσιτή στις οικογένειες που θέλουν να την επισκεφτούν, μέσω των οικογενειακών εισιτηρίων, ενώ την 1η και την 7η Ιουλίου η είσοδος είναι δωρεάν για όλους. Αναλυτικά:
1. παιδιά έως 6 ετών δωρεάν
2. παιδιά από 6 έως 12 ετών 2€ για όλες τις μέρες
3. από 12 ετών και άνω 5€ για τις 5 και 6 Ιουλίου
4. από 12 ετών και άνω 8€ για τις 2,3 και 4 Ιουλίου
5. Εισιτήριο Διαρκείας για όλες τις ημέρες 25€
6. Εισιτήριο Οικογενειακό Διαρκείας 45 € για 2 ενήλικες και για τα παιδιά τους κάτω των 12 ετών

Τιμώμενα προϊόντα, θα είναι το Κρητικό κρασί, το ελαιόλαδο και το τυρί, για τα οποία θα πραγματοποιηθούν σημαντικές εκδηλώσεις.

Ο διάσημος ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος θα δημιουργήσει γλυκά με βάση το Κρητικό ελαιόλαδο, όντας εκείνος που πρωτοστάτησε εδώ και χρόνια στην στην αντικατάσταση άλλων υλικών, περισσότερο επιβλαβών για την υγεία, με ελαιόλαδο. Κεντρικός χορηγός της εκδήλωσης είναι η Grecotel – Φάρμα Agreco. Στα γλυκά που θα δημιουργήσει ο Στέλιος Παρλιάρος θα χρησιμοποιηθεί το εξαιρετικό ελαιόλαδο της Φάρμας Agreco. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 20:00.

Ο βραβευμένος Σεφ για το 2017 από τον Παγκόσμιο οδηγό ελαιολάδου FLOSOLEI Βασίλης Λεωνίδου, θα πραγματοποιήσει γευσιγνωσίες ποιοτικών ελαιολάδων, ενώ το Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης “Wines of Crete” θα πραγματοποιήσει γευσιγνωσίες του Κρητικού αμπελώνα, για τον οποίο θα γίνει και ένα πολύ ενδιαφέρον Master Class με τη βοήθεια του συγγραφέα Νίκου Μάνεση και του παραγωγού και προέδρου των Wines of Crete, Νίκου Μηλιαράκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει το σεμινάριο “Τυριά και Κρητικά κρασιά. Ξεφεύγοντας από τα όρια της Κρήτης» με εισηγητές τους διακεκριμένους δημοσιογράφους και συμβούλους οίνου κ.κ Ανδρέα Ανδρουλιδάκη και Σίμο Γεωργόπουλο. Ξεχωριστά και ιδιαίτερα τυριά συναντιούνται σε μια κοινή γευστική δοκιμή με επιλεγμένα Κρητικά κρασιά.
Άλλη μια ξεχωριστή εκδήλωση έχει τίτλο: “Εκλεκτικές συγγένειες και αλληλεπιδράσεις: Aπό την Κρήτη στις Κυκλάδες και πάλι πίσω”. Ζωντανά έξι μάγειροι από την Κρήτη και τις Κυκλάδες φτιάχνουν αστικές, αγροτικές και γιορτινές συνταγές. Συντονίζει και παρουσιάζει η γνωστή δημοσιογράφος γεύσης κ. Νανά Δαρειώτη.

Στην 6η Γιορτή Κρητικής Διατροφής θα συμμετέχουν πάνω από 40 επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι παραγωγοί διαφόρων προϊόντων της κρητικής γης. Το φημισμένο κρητικό λάδι και μέλι, το τυρί, το ρόδι, το φραγκόσυκο, τα σαλιγκάρια, τα παραδοσιακά καλλυντικά, χειροτεχνήματα λαϊκής τέχνης και πολλά ακόμη θα παρουσιαστούν στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τα γευτούν και να τα ανακαλύψουν. Πλούσιο θα είναι και το παιδικό πρόγραμμα, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και το καλλιτεχνικό, πρόγραμμα με διάσημους Κρητικούς καλλιτέχνες αλλά και τραγουδιστές και μουσικούς από όλη την Ελλάδα.